Kedves Látogatóink!
Február hatodika mesébe illő havazással köszöntött be Pécsett.
Az ég, akár egy ólómszín felhőkkel telt mennyezet,
ontotta magából a hatalmas, puha hópelyheket, és
a Mecsek ölelésében fekvő csodálatos városunk
felöltötte téli hermelinpalástját.
Gyönyörű, karácsonyi üveggömbbe illő hangulatát azonban
nem tudtuk felhőtlenül élvezni, ugyanis szombaton kezdődött
a III. Pécsi Csokoládé Karnevál, és nagyon aggódtunk, hogy
várva-várt kiállítóink és vendégeink is épségben megérkezzenek hozzánk.
Aggodalmaink azonban szerencsére feleslegesnek bizonyultak,
ugyanis a szombat reggeli kényelmesen szállingózó
látogatókból hamarosan egy nagyon vidám, gyermekkacagással
és várva várt találkozásokkal teli, igazi karneváli fergeteg lett.
Idén 19 kiállító érkezett az eseményre, szebbnél szebb és
különlegesnél különlegesebb csokoládé-termékekkel,
s szinte mindegyikük részt vett már az előző két
Csokoládé Karneválon is.
A kiállítói részvétel meghívásos rendszerben működött
idén is, hiszen nagyon fontos számunkra, hogy a látogatóinknak
kínált számtalan csokoládékülönlegesség
ne csak kerek, szögletes és finom, hanem minőségi is legyen.
A Karnevál legtöbbet dokumentált, fényképezett
és kamerázott központi eseménye a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.
mesterfestő munkatársa, Vívódné Tyeklár Ildikó által
kézzel a helyszínen megfestett, hatalmas áttört csokoládékaspó
folyamatos alakulása volt.
Az édes műremek öntése és áttörése a Karnevál
előtti napokban a Csoko-Láda saját műhelyében készült
gondos munkával, eredetije természetesen egy emblematikus
Zsolnay-darab, így az elkészült alkotás egyesítette magában
a csokoládét, a Zsolnay márkanevet és a Zsolnay Negyed,
mint helyszín meghatározó hangulatát, formavilágát.
Ez a helyszíni bemutató egyben hagyományaink
folytatása, továbbélése is, hiszen 2013-ban egy Zsolnay váza,
2014-ben pedig egy Zsolnay tál került csokoládéból kiöntésre és
megfestésre, jövőre pedig újabb különlegességgel
készülünk – de ez maradjon a 2016-os karneváli készülődés titka!
Természetesen számos más izgalmas program
is várta a látogatókat, ezek alapvetően két szekcióra
bonthatóak, a kisebbek számára tervezett játékos workshopok
és foglalkoztatók, valamint az elsősorban
felnőtteknek szóló szakmai programok.
A kicsik malmozhattak bonbonnal, volt csokipuzzle kirakó,
amiből a végén tábla csoki lett,
festettek muffint és hajtogathattak csokoládépapírból.
A szakmai programok elsősorban a tudatos
csokoládéfogyasztás témakörére épültek.
Szombaton először Harka Éva csokiblogger tartott előadást
a szakszerű csokoládékóstolás alapjairól,
egy rendkívül élvezetes kóstolóval fűszerezve,
délután pedig Csiszár Katalin csokoládékészítő
(Rózsavölgyi Csokoládé Manufaktúra)
A csokoládé tudománya című fantasztikus előadását élvezhettük.
A vasárnapot Őrsi Zoltán csokoládépapír gyűjtővel indítottuk,
utána pedig a saját készítésű,
kiemelkedő minőségű csokoládéiról ismert Szántó Tibor
mutatta be a négy fő kakaóbabfajtát, a csokoládé útját
a termőföldtől a fogyasztókig, kitérve arra, miért
egészséges az értő és mértékletes csokoládéfogyasztás.
Természetesen, a csokoládékóstolás nála sem maradt el!
A színes programpaletta mellett az esemény célja
a kakaó, pontosabban a kakaóból készülő édességek
elképesztő sokféleségének bemutatása is volt,
a táblák és bonbonok roppanós keménysége,
lágyan omló csokiszökőkút, selymesen folyó forró csokoládé,
az omlós kakaós kekszek és sütemények puhasága
mindannyiunkban maradandó emlékeket hagyott.
A csokoládék mellett azonban más finomságok is bemutatkozhattak-
nem csak frissítő hatású, hanem a szemet is
kényeztető kávékülönlegességeket, valamint
zamatos gyümölcsborokat is kóstolhattak a látogatók.
Bár a Csokoládé Karnevál hatalmas örömünkre
igen nagy létszámú érdeklődőt megmozgató
esemény lett, megmaradt közvetlen, családias
alaphangulata is – a kiállítók mosolygósan, szívvel-lélekkel
mutatták be újra és újra termékeiket, osztották meg
hitvallásukat, raktak ki újabb és újabb mennyei kóstolókat.
Szakértőink azonban nem csupán meséltek
csokoládékülönlegességeik születéséről –
látogatóink végignézhették azt is, hogyan készülnek
a legfinomabb kézműves bonbonok!
Zárszóként a Csoko-Láda nevében szeretnénk megköszönni
minden kiállítónak, aki megtisztelte a
III. Pécsi Csokoládé Karnevált részvételével,
lelkességével, finomságaival, valamint minden
látogatónknak, hogy osztoztak velünk ebben a fantasztikus
hétvégében, és érdeklődésükkel, önfeledtségükkel igazi
élménnyé tették számunkra ezeket a napokat.
2500 boldog boldog tekintet, csillogó szem és
számos szívet melengető visszajelzés –
ez a szervező igazi, csokoládénál is édesebb jutalma!
Kérése, kérdése lenne?
Keressen minket bizalommal!
info@csokolada.hu
Bloggal kapcsolatos kérdésekben:
csokoladablog@gmail.com
Fotók:
Zay Ugróczi Iván
3., 8., 10 és 11.kép:
Erdei Adina
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: