Hangulatok, Életképek – Ilyen volt a 3. Pécsi Csokoládé Karnevál

Kedves Látogatóink!

Február hatodika mesébe illő havazással köszöntött be Pécsett.

Az ég, akár egy ólómszín felhőkkel telt mennyezet, 

ontotta magából a hatalmas, puha hópelyheket, és 

a Mecsek ölelésében fekvő csodálatos városunk

felöltötte téli hermelinpalástját. 

Gyönyörű, karácsonyi üveggömbbe illő hangulatát azonban

nem tudtuk felhőtlenül élvezni, ugyanis szombaton kezdődött

a III. Pécsi Csokoládé Karnevál, és nagyon aggódtunk, hogy 

várva-várt kiállítóink és vendégeink is épségben megérkezzenek hozzánk. 

Aggodalmaink azonban szerencsére feleslegesnek bizonyultak, 

ugyanis a szombat reggeli kényelmesen szállingózó

látogatókból hamarosan egy nagyon vidám, gyermekkacagással 

és várva várt találkozásokkal teli, igazi karneváli fergeteg lett. 

Idén 19 kiállító érkezett az eseményre, szebbnél szebb és 

különlegesnél különlegesebb csokoládé-termékekkel, 

s szinte mindegyikük részt vett már az előző két 

Csokoládé Karneválon is. 



A kiállítói részvétel meghívásos rendszerben működött

idén is, hiszen nagyon fontos számunkra, hogy a látogatóinknak

kínált számtalan csokoládékülönlegesség  

ne csak kerek, szögletes és finom, hanem minőségi is legyen. 

 A Karnevál legtöbbet dokumentált, fényképezett

és kamerázott központi eseménye a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.

mesterfestő munkatársa, Vívódné Tyeklár Ildikó által

kézzel a helyszínen megfestett, hatalmas áttört csokoládékaspó

folyamatos alakulása volt.  



Az édes műremek öntése és áttörése a Karnevál 

előtti napokban a Csoko-Láda saját műhelyében készült

gondos munkával, eredetije természetesen egy emblematikus

Zsolnay-darab, így az elkészült alkotás egyesítette magában 

a csokoládét, a Zsolnay márkanevet és a Zsolnay Negyed, 

mint helyszín meghatározó hangulatát, formavilágát. 

Ez a helyszíni bemutató egyben hagyományaink 

folytatása, továbbélése is, hiszen 2013-ban egy Zsolnay váza, 

2014-ben pedig egy Zsolnay tál került csokoládéból kiöntésre és 

megfestésre, jövőre pedig újabb különlegességgel 

készülünk  – de ez maradjon a 2016-os karneváli készülődés titka!



Természetesen számos más izgalmas program

is várta a látogatókat, ezek alapvetően két szekcióra

bonthatóak, a kisebbek számára tervezett játékos workshopok 

és foglalkoztatók, valamint az elsősorban

felnőtteknek szóló szakmai programok. 



A kicsik malmozhattak bonbonnal, volt csokipuzzle kirakó,

amiből a végén tábla csoki lett,

 festettek muffint és hajtogathattak csokoládépapírból. 

A szakmai programok elsősorban a tudatos 

csokoládéfogyasztás témakörére épültek.

Szombaton először Harka Éva csokiblogger tartott előadást

a szakszerű csokoládékóstolás alapjairól, 

egy rendkívül élvezetes kóstolóval fűszerezve, 



délután pedig Csiszár Katalin csokoládékészítő

(Rózsavölgyi Csokoládé Manufaktúra) 

A csokoládé tudománya című fantasztikus előadását élvezhettük. 



A vasárnapot Őrsi Zoltán csokoládépapír gyűjtővel indítottuk,

utána pedig a saját készítésű,

kiemelkedő minőségű csokoládéiról ismert Szántó Tibor

mutatta be a négy fő kakaóbabfajtát, a csokoládé útját

 a termőföldtől a fogyasztókig, kitérve arra, miért 

egészséges az értő és mértékletes csokoládéfogyasztás.  

Természetesen, a csokoládékóstolás nála sem maradt el!



A színes programpaletta mellett az esemény célja 

a kakaó, pontosabban a kakaóból készülő édességek

elképesztő sokféleségének bemutatása is volt,

a táblák és bonbonok roppanós keménysége,

lágyan omló csokiszökőkút, selymesen folyó forró csokoládé, 

az omlós kakaós kekszek és sütemények puhasága

mindannyiunkban maradandó emlékeket hagyott. 



A csokoládék mellett azonban más finomságok is bemutatkozhattak- 

nem csak frissítő hatású, hanem a szemet is 

kényeztető kávékülönlegességeket, valamint

zamatos gyümölcsborokat is kóstolhattak a látogatók. 



Bár a Csokoládé Karnevál hatalmas örömünkre 

igen nagy létszámú érdeklődőt megmozgató 

esemény lett, megmaradt közvetlen, családias 

alaphangulata is – a kiállítók mosolygósan, szívvel-lélekkel

mutatták be újra és újra termékeiket, osztották meg

hitvallásukat, raktak ki újabb és újabb mennyei kóstolókat.

Szakértőink azonban nem csupán meséltek 

csokoládékülönlegességeik születéséről – 

látogatóink végignézhették azt is, hogyan készülnek 

a legfinomabb kézműves bonbonok!



Zárszóként a Csoko-Láda nevében szeretnénk megköszönni

minden kiállítónak, aki megtisztelte a 

III. Pécsi Csokoládé Karnevált részvételével, 

lelkességével, finomságaival, valamint minden 

látogatónknak, hogy osztoztak velünk ebben a fantasztikus

hétvégében, és érdeklődésükkel, önfeledtségükkel igazi 

élménnyé tették számunkra ezeket a napokat. 



2500 boldog boldog tekintet, csillogó szem és 

számos szívet melengető visszajelzés – 

ez a szervező igazi, csokoládénál is édesebb jutalma!  

Kérése, kérdése lenne?

Keressen minket bizalommal!

info@csokolada.hu

Bloggal kapcsolatos kérdésekben:

csokoladablog@gmail.com

Fotók:

Zay Ugróczi Iván

3., 8., 10 és 11.kép:

Erdei Adina

 

Tovább a blogra »